Artikkel   05 desember 2023

Anti-korrupsjon på agendaen – hele året rundt

Den 9. desember er FNs internasjonale dag for anti-korrupsjon. En viktig dag. For korrupsjon er en gift som kan gjennomsyre bedrifter, organisasjoner og offentlige etater i alle land, også her i Norge. Selv om flertallet av norske virksomheter tar korrupsjon på alvor og har utviklet retningslinjer som skal forhindre korrupsjon, ser vi dessverre at mange har vansker med å følge opp den faktiske etterlevelsen av retningslinjene. Det er ikke nok å fokusere på antikorrupsjon en dag i året – antikorrupsjon må stå kontinuerlig på agendaen, hele året rundt. Det fremhever Nils Ivar Skaalerud, grunnlegger og COO i Junglemap.

Productivity
læring
NanoLearning
Anti-korrupsjon på agendaen – hele året rundt

Nils Ivar Skaalerud, grunnlegger, COO og CTO Junglemap

Kravene til etterlevelse av øker. Både fra myndigheter, kunder og virksomhetens egne ansatte. Det forteller 8 av 10 ledere i en nordisk undersøkelse utført av Norstat på vegne av Junglemap. De fleste lederne oppgir at selv om det er enkelt å utvikle retningslinjer, er det vanskelig å måle om disse faktisk etterleves i praksis. Undersøkelsen viser at mer enn 6 av 10 ledere oppgir at det er ganske eller svært vanskelig å følge opp og måle etterlevelsen av interne retningslinjer innen f.eks. antikorrupsjon.

Resultatet er et gigantisk gap mellom selve antikorrupsjonspolicyen og den faktiske etterlevelsen av denne, og dette gapet skaper problemer både for revisjons- og sertifiseringsmyndigheter samt for oss som konsumenter. For hvordan kan vi vite om en virksomhet faktisk lever opp til sine verdier og retningslinjer? I bunn og grunn blir det kun et spørsmål om blind tillit.

Prosesser og verktøy mangler

I vår undersøkelse rapporterte lederne at det er mangel på ressurser samt fungerende verktøy som er den største utfordringen i arbeidet med å følge opp retningslinjene. Riktignok er dette til en viss grad avhengig av virksomhetens størrelse: Ledere i virksomheter med mindre enn 50 ansatte opplever ikke de samme vanskene som ledere i virksomheter med over 200 ansatte. I større virksomheter er ikke bare kommunikasjonsveiene lengre, men kompleksiteten i organisasjonen også større. Samtidig møtes større virksomheter ofte av så mange compliance-krav at resultatet blir et nærmest ugjennomtrengelig policy-bibliotek som alle ansatte strengt tatt skulle lest.

The missing link innen etterlevelse?

Vi i Junglemap hjelper våre kunder frem mot større etterlevelse, forteller Nils Ivar Skaalerud. Det gjør vi ved å dele opp informasjonstunge retningslinjer i mindre biter, nemlig i korte, målrettede NanoLearning-leksjoner. I disse leksjonene inkluderer vi relevante dilemmaer og gråsone-caser som skaper dialog blant de ansatte. Slik får vi effektivt løftet frem risikoområder til debatt, noe som gir bedre læring og større etterlevelse på sikt. Siden vi sender ut anti-korrupsjonsprogrammet over et lengre tidsrom, vil virksomheten ha et kontinuerlig fokus på temaet over tid. Dette fremmer læringen og dermed også etterlevelsen, ifølge Skaalerud.

Skap gode prosesser for etterlevelse

I forbindelse med antikorrupsjonsdagen oppfordrer Skaalerud alle norske virksomheter til å finne metoder og prosesser som gjør deres retningslinjer til en integrert del av hverdagen - noe som aktivt brukes og diskuteres av både ledere og ansatte.  – Vi må bort fra den tid da en retningslinje for antikorrupsjon er noe du bare leser som nyansatt. En slik form for compliance-arbeid vil verken myndigheter eller virksomhetens leverandørkjede godkjenne i fremtiden, fremhever Skaalerud. – Den eneste måten vi kan redusere korrupsjon på, er å ha metoder og prosesser som sikrer at retningslinjene også følges i praksis og over tid.

Artikkel   05 desember 2023