Per Lagerström
Artikkel   16 juni 2025

Jobb trygt på reise - fire enkle tips

Når du tar med deg arbeidet på farten – enten du skal på kafé, et hotell, en flyplass eller et til annet land – tar du ofte med deg følsomme opplysninger. Nå kan du ta med deg jobben nesten overalt – og risikoen blir med på lasset. Det handler ikke bare om å beskytte den bærbare PC-en mot tyveri. Det handler også om hva som vises på dataskjermen din, nettilkoblingen din og samtalene dine. Her er fire enkle tips på veien.

Informasjonssikkerhet
Jobb trygt på reise - fire enkle tips

1. Mindre informasjon = mindre risiko. 

Ta ikke med deg mer informasjon enn du trenger. Fjern gamle nedlastinger, logg deg av systemer du ikke har tenkt å bruke, og unngå å lagre følsomme opplysninger på USB-minnepinner eller datamaskinens skrivebord. Mindre informasjon = mindre risiko. Når du reiser utenlands, må du passe på å følge virksomhetens retningslinjer for enheter og apper. 

 

2. La ikke enhetene dine være uten tilsyn 

La aldri den bærbare PC-en, mobilen eller nettbrettet være uten tilsyn – ikke engang en kort stund på en kafé eller et hotell. Ta dem alltid med deg, eller lås dem inn. La aldri enheter ligge synlig i en bil eller i et rom. Om det verste skulle skje – at en enhet forsvinner eller blir stjålet – må du melde fra umiddelbart. Dette gjelder også om det «bare» var en personlig telefon du av og til bruker for jobbmail. 

 

3. Offentlig wifi er aldri privat 

Gratis wifi på kafeer, hoteller eller flyplasser er praktisk – men kan innebære risiko. Nettkriminelle har oversikt over åpne nettverk og kan bruke falske hotspots som ser ekte ut. Hvis virksomheten din tilbyr mobil hotspot – at du kan dele internett fra telefonen – bør du bruke det. Hvis ikke bør du jobbe uten nett til du har en sikker tilkobling. Stol ikke på nettverksnavn, selv om de ser kjent ut. 

Hvis du må koble til et nettverk, bør du alltid bruke et VPN som virksomheten har godkjent (dette er standard i mange virksomheter). Et VPN krypterer internettrafikken og gjør det vanskeligere for andre å spionere på deg. Bruk aldri interne systemer eller apper, og send aldri filer uten aktivert VPN. 

 

4. Vær oppmerksom på omgivelsene dine 

Å være oppmerksom betyr ikke å være sykelig mistenksom – bare sikkerhetsbevisst. Se deg rundt før du åpner arbeidsfiler, deltar i videosamtaler eller håndterer følsomme opplysninger. Unngå å  

  • snakke om følsomme temaer i nærheten av fremmede 

  • la skjermen stå ulåst når du går for å bestille mat 

  • logge deg på når noen sitter bak eller ved siden av deg 

Du vet aldri hvem som sitter bak deg. Pass på dette når du arbeider på offentlige steder: 

  • Bruk et personvernfilter hvis du har det. 

  • Sitt med ryggen mot en vegg eller i et hjørne. 

  • Unngå å åpne følsomme dokumenter. 

 

Offentlige USB-ladeporter (på flyplasser, busser og hoteller) er ikke alltid sikre.  De kan ha blitt manipulert med skadelig programvare. Vær på den sikre siden: 

  • Bruk din egen lader, og koble den til en stikkontakt. 

  • Ta med en USB-datablokker. 

  • Lån aldri tilfeldige ladekabler. 

 

Endelig: Tenk på hva du sier (og hvor) 

Snakker du om jobb på toget, i hotellobbyen eller på flyplassen? Følg med – noen kan lytte. Selv om du ikke nevner passord eller kundenavn, kan du avsløre viktige og følsomme opplysninger. Spar følsomme samtaler til du er i tryggere omgivelser. 

 

Nytt: leksjoner om privat bruk av jobbtelefoner

Nå tilbyr vi leksjoner i hvordan du kan jobbe trygt mens du reiser – et perfekt supplement for sommerens fleksible arbeidsdager. 
Når mange jobber hjemmefra eller veksler mellom ferie og arbeid, er det et godt tidspunkt for å styrke sikkerhetsbevisstheten. Våre nye ekstraleksjoner er nå tilgjengelige – kontakt oss for å høre mer!

Per Lagerström
Artikkel   16 juni 2025